Erasmus+ в сонячній Іспанії. Відгук Альони Володіної

Holaa!

Цього року я отримала неймовірну можливість взяти участь у програмі Erasmus+ в сонячній Іспанії, і це був досвід, який перевершив усі мої очікування!

Erasmus+ – це  ініціатива Європейського Союзу, яка дозволяє студентам навчатися та стажуватися в інших країнах. Це чудова можливість, щоб отримати нові знання та досвід, пізнати нову культуру та звичаї, знайти друзів з різних куточків світу.

Я студентка НН ІТС, навчаюсь за спеціальністю «Телекомунікації та радіотехніка», тому для мене особливо цікаво було побачити, як цей напрям розвивається в Іспанії.


Протягом цього часу я вчилася в місті Малага, а саме в Університеті Малаги, де мала змогу поглибити свої знання в сфері телекомунікацій та інформатики. Моє навчання тривало 5 місяців (з лютого по червень). В Університеті Малаги я вивчала 4 предмети (оцінки яких потім були перезараховані за предмети в КПІ, бо це були схожі дисципліни), і 4 предмети вивчала дистанційно в КПІ. Інколи було важко поєднувати онлайн та офлайн навчання, але все можливо!

Як проходить навчання?

Університет Малаги вразив мене своїм підходом до навчання. Викладачі не тільки передають теоретичні знання, але й постійно надихають студентів на їх практичне застосування. Лекції – це не просто академічні заняття, а можливість поглянути на дисципліни з нового ракурсу, використовуючи інноваційні методи та сучасні технології. Система навчання в Іспанії відрізняється від системи навчання в Україні. Для кожного предмету є свій розклад. Тут немає «сталого» розкладу на кожен день, все залежить від того, який саме предмет та яке навантаження, тому дуже важливо слідкувати за повідомленнями від викладачів. Кожна пара йде 2 години, незалежно це лекція чи практика. Зазвичай навчання відбувається таким чином: 2-3 тижні йдуть лекційні заняття, де викладачі все детально пояснюють, відповідають на всі запитання студентів, а далі тиждень-два практичних/лабораторних занять. Мені така система дуже сподобалась. Відвідувати пари є дуже важливим, оскільки зрозуміти матеріал без пояснення викладача дійсно складно.  Щоб успішно скласти предмет в Університеті Малаги, треба добре скласти саме фінальний екзамен, який зазвичай становить 70% від загальної оцінки з цього предмету. І лише 30% відводиться на лабораторні/практичні/домашні завдання. Також було дуже цікаво працювати в багатонаціональних групах. Ми обмінювались досвідом, допомагали один одному, вирішували разом певні проблеми. Цей досвід просто безцінний!

Документи

Щоб поїхати на навчання за програмою Erasmus+ треба оформити багато різних документів. Починаючи від заяв, індивідуального навчального плану, закінчуючи візою та страховим полюсом. Але всі труднощі, які виникають на шляху, не зрівняються з тим досвідом та емоціями, які ви отримаєте під час мобільності!

Мова

Напевно це одне з найважливіших питань. Я обирала предмети, які викладаються англійською мовою, тому англійську я використовувала щодня. Але іспанську мову теж дуже важливо знати, хоча б на базовому рівні, бо, наприклад, в банках/магазинах/кафе не завжди знають англійську. Тому моя порада – постійно вдосконалюйте свою англійську мову та вивчайте мову країни, до якої плануєте їхати хоча б до рівня А2.

Життя в Малазі

Erasmus – це не лише про навчання. Це також про відкриття нової культури! Я мала змогу поринути в яскраве життя Андалусії: спробувати традиційні страви, як-от тапас і паелья, відвідати фестивалі та дізнатися більше про іспанські традиції, навіть звикла до «сієсти» – це така щоденна обідня перерва, коли всі іспанці відпочивають. Також мене вразила гостинність місцевих жителів і їхнє вміння насолоджуватися кожною миттю життя.

На жаль, в Університеті Малаги немає гуртожитків. Тому житло треба шукати самостійно. Найкращий та найпопулярніший варіант це знімати квартиру разом з іншими студентами. Для студентів з КПІ Університет Малаги надає стипендію, яка буде покривати всі ваші потреби.

Малага – місто з неймовірною атмосферою. Це місце, де історія оживає на кожному кроці: старовинні вулички, історичні пам’ятки, такі як Алькасаба та замок Гібральфаро, на тлі сучасної архітектури й мистецького життя міста. Малага – це батьківщина Пабло Пікассо, і його мистецький дух відчувається скрізь.

Окремо варто згадати про приголомшливі краєвиди: гори, які оточують місто, та тепле Середземне море, яке дарує неймовірні заходи сонця. Вечірні прогулянки набережною чи сидіння в одному з кафе на площі – це моменти, які залишаються в серці назавжди.

Мої висновки та емоції

Цей Erasmus – це не просто про навчання чи подорожі. Це про вихід із зони комфорту, нові відкриття про себе та світ навколо. Кожен день тут – це новий виклик і нові можливості, і я неймовірно вдячна за цей шанс. Малага назавжди залишиться в моєму серці як місто тепла, натхнення та невичерпних можливостей.

Щиро дякую відділу академічної мобільності, НН ІТС та програмі  Erasmus+ за надану можливість та неймовірний досвід!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.